Liczba wyników: 685
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Błonnik, środki przeciwskurczowe i olejek z mięty pieprzowej są skutecznymi środkami na zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), czytamy w British Medical Journal.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Lęk to jedno z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i częściej dotyka kobiety, szczególnie kobiety w średnim wieku. Jakkolwiek bywa powodowany wieloma czynnikami, nowe badanie wskazuje, że ilość tłuszczu w okolicach talii może zwiększać ryzyko jego rozwoju.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Aloes to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w medycynie na całym świecie. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawia się go w wielu różnych miejscach na całym świecie, ponieważ nie ma dużych wymagań co do warunków zewnętrznych. Liście aloesu zawierają duże ilości półprzezroczystego żelu, który wykazuje różnorodne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zawiera on 98 proc. wody, ale i rozmaite aminokwasy, witaminy A, B, C i E, minerały, jak również enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe - ogółem ponad 200 czynnych biologicznie związków. Stąd jego zastosowanie jest wielorakie - spójrz, do czego można go wykorzystać.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji