Liczba wyników: 3478
Dławica piersiowa to efekt niedotlenienia serca, do którego doprowadzamy swoimi zaniedbaniami i niezdrowym stylem życia. To oznacza większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i wielu innych chorób kardiologicznych, a w efekcie krócej żyją. Zobacz co zrobić, by uniknąć tego zagrożenia.
Kobiety cierpiące na mialgiczne zapalenie mózgu i zespół chronicznego zmęczenia (myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome, ME/CFS) mają zwykle więcej objawów i chorób współwystępujących niż mężczyźni. Co więcej, symptomy nasilają się wraz z długością trwania schorzenia.
Osoby nieposiadające umowy zapewniającej stabilność pracy mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 20 procent, jeśli podejmą stałe zatrudnienie.
Osoby cierpiące na problemy psychiczne odznaczają się krótszą średnią długością życia.
Osoby z długotrwałymi objawami COVID-19, w tym mgłą mózgową, wykazywały zmniejszoną wydajność w testach różnych procesów umysłowych nawet do dwóch lat po zakażeniu wirusem.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Stosowanie żeń-szenia amerykańskiego przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi zarówno u osób z cukrzycą, jak i wolnych od tej choroby.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.