Liczba wyników: 9180
Od 9 lipca do 11 września 2011 r. w Muzeum Podróżników w Toruniu oglądać można wystawę zdjęć z wyprawy na Madagaskar polskiego podróżnika, przyrodnika i pisarza Arkadego Fidlera.
Widoczna „tu i ówdzie” tkanka tłuszczowa przeszkadza jej właścicielom najbardziej, ale to „ukryty” w ciele tłuszcz stanowi większe zagrożenie. Trzewna tkanka tłuszczowa otacza ważne organy i chroni je. Jednakże, jeśli ma się jej zbyt wiele, może powodować poważne problemy zdrowotne.
13 proc. gospodarstw domowych w Polsce deklaruje, że spłaca obecnie kredyt lub pożyczkę gotówkową. Kolejne 5 proc. rozważa ich zaciągnięcie w ciągu najbliższych sześciu miesięcy – wynika z najnowszego raportu ARC Rynek i Opinia.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.
Ostatnia miesiączka u kobiet występuje zwykle ok. 51 roku życia. Szacuje się, że w Polsce, co rok w klimakterium wchodzi 150-200 tys. kobiet. Na uderzenia gorąca cierpi aż 75% z nich.
Książka Macieja Zaremby Bielawskiego „Higieniści” jest jak przestroga, że nawet demokratyczne państwo może dokonać czystki wśród swoich obywateli, a wszystko zgodnie z prawem.
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez Jednostkę Rady Badań Naukowych ds. Zdrowia przez Całe Życie i Starzenia się University College w Londynie sugerują, że na czterech etapach życia człowieka następują zmiany w ciśnieniu krwi.
O dobry sen coraz trudniej wraz z wiekiem. Jak obiecują jednak eksperci, łatwiej jest zapewnić sobie odpowiednią drzemkę porzucając łóżko i układając się do snu w hamaku.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.