Liczba wyników: 3301
Osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2 są podatne na próchnicę. Na Rutgers University postanowiono wyjaśnić, dlaczego. U diabetyków odnotowuje się zmniejszoną wytrzymałość i trwałość szkliwa oraz zębiny, twardej substancji znajdującej się pod szkliwem.
Osoby starsze, które konsekwentnie wstają wcześnie i pozostają aktywne przez cały dzień, są szczęśliwsze i uzyskują lepsze wyniki w testach poznawczych niż seniorzy o nieregularnych sposobach funkcjonowania.
Jesteś rannym ptaszkiem czy nocnym markiem? Schemat aktywności i cykl snu mogą wpływać na ryzyko chorób, w tym cukrzycy typu 2 i problemów sercowo-naczyniowych.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Nowe badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużo soli może sprzyjać nasileniu poziomu stresu.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.