Liczba wyników: 4832
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Większość ataków serca nie jest nagła i intensywna jak to widać na filmach. Zazwyczaj zaczynają się powoli z łagodnym bólem lub uczuciem dyskomfortu. Ludzie z tymi objawami nie są pewni tego, co jest nie tak często zwlekają zbyt długo nim udadzą się po pomoc.
Choroby serca pozostają główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie. I pomimo tego, że na ich rozwój istotny wpływ mają czynniki genetyczne, równie silnie na ich powstrzymanie oddziałuje określony styl życia - aby zmniejszyć prawdopodobieństwo tych dolegliwości, niezbędna jest aktywność fizyczna.
Systematycznie przybywa młodych pacjentów z problemami sercowymi. Okazuje się, że zawał nie dotyczy jedynie osób dojrzałych, choć w tej grupie wiekowej odsetek zawałowców jest najwyższy. O obniżaniu granicy wiekowej związanej z ryzykiem wystąpienia zawału serca opowiada prof. Zbigniew Kalarus, prezes Polskiej Towarzystwa Kardiologicznego, pomysłodawca portalu Copozawale.pl.
Ryby przydają wielu korzyści prozdrowotnych i dlatego nie tylko organizacje pozarządowe, ale nawet władze promują dietę bogatą w ryby. Przykładem może być np. popularna w Polsce kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ostatnie badania wykazały, że jedzenie ryb wiąże się z mniejszym ryzykiem niewydolności serca u starszych kobiet.
Współczesne tempo życia, stres, przemęczenie i niezdrowa dieta oraz zanieczyszczenie środowiska to czynniki, które zdecydowanie są wrogami organizmu. Dodatkowo lekceważymy objawy wielu chorób składając je na karb przejściowego osłabienia. Tymczasem gorsze samopoczucie może okazać się pierwszym sygnałem, że w organizmie powstały zbyt duże obciążeni. Tak właśnie jest z arytmią serca - jej lekceważenie jest jak stąpanie po linie nad przepaścią bez zabezpieczenia - bardzo ryzykowne.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność