Liczba wyników: 3472
Twój rytm dobowy nie tylko reguluje harmonogram snu, może też wpływać na rozwój, diagnozę i leczenie raka. Według ekspertów można zmodyfikować pory, kiedy pacjenci są badani na raka i kiedy poddają się terapiom, aby poprawić dokładność diagnostyczną i skuteczność leczenia.
Cofanie się dziąseł często wywołuje nadwrażliwość zębów i może prowadzić do próchnicy korzenia oraz trwałego stanu zapalnego dziąseł. Jednak nowa metoda wykorzystująca kolagen bydlęcy może przyspieszyć gojenie się dziąseł. Jej zastosowanie doprowadziło to pogrubienia brzegów tkanki wokół zęba i w ponad połowie przypadków całkowitego pokrycia odsłoniętych korzeni.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Starsze osoby z depresją rzeczywiście starzeją się szybciej niż ich rówieśnicy, mówią eksperci z Uniwersytetu Connecticut (UConn).
W walce z nowotworem czy przewlekłymi infekcjami układ odpornościowy musi być aktywny bardzo długo. Jednak na dłuższą metę mechanizm obrony immunologicznej ulega osłabieniu. Uczeni z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) odkryli w badaniach na myszach, że mięśnie szkieletowe pomagają utrzymać funkcjonowanie układu odpornościowego podczas chorób przewlekłych.
Popularny ekstrakt ziołowy może znacząco osłabić infekcje dróg moczowych i zwiększyć zdolność antybiotyków do zabijania bakterii, które wywołują 90 procent infekcji pęcherza moczowego.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
W testach na myszach odkryto, że aktywność fizyczna o odpowiedniej porze dnia może zwiększyć metabolizm tłuszczów.