Liczba wyników: 9171
W grudniu świąteczna gorączka dopada wielu z nas. Widać ją po zakupowym szale, dzierganych swetrach z podobizną Świętego Mikołaja lub Rudolfa oraz wszechobecnymi piernikami. O tym, że zbliża się Boże Narodzenie, informują otaczające nas dekoracje na ulicach, w biurach oraz galeriach. A jak Polacy przygotowują na ten wyjątkowy czas swoje mieszkania?
Częste odczuwanie stresu zwiększa ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych u ludzi starszych. Zaburzenia te nierzadko rozwijają się w chorobę Alzheimera.
Niedoinformowanie społeczne w zakresie POChP i poczucie wyobcowania to codzienność chorych. Mimo iż 99 proc. z nich deklaruje, że przyjmuje swoje leki, niemal taki sam odsetek wskazuje na duszność wysiłkową jako najbardziej dokuczliwy objaw POChP. Powodem może być brak w Polsce innowacyjnych, prostych w użyciu leków. Pełne spektrum problematyki podejmuje raport „Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Rzeczywistość chorych w Polsce” przygotowany przez agencję badawczą PBS.
Osób cierpiące na chorobę Alzheimera, które codziennie piją lampkę wina (bądź równowartość dwóch do trzech jednostek alkoholu), są znacznie mniej narażone na wcześniejszą śmierć niż ci, którzy piją więcej lub są abstynentami.
Bez względu na to, co nas niepokoi: kryzys migracyjny, niebezpieczeństwo wojny, czy też może bardziej osobiste problemy rodzinne lub w pracy, pomóc może medytacja bądź mdolitwa. Dzięki nim osłabisz stres.
Nowe badanie podważają wcześniejsze ustalenia - stres i poczucie nieszczęścia nie wpływają na długość życia. Najwyraźniej możemy się gniewać do woli i pielęgnować pesymizm, to i tak nie ma związku z długowiecznością...
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Co łączy talent i kardiologię? Porównanie na pierwszy rzut oka zaskakujące. Okazuje się jednak, że informacje o obu tych odległych dziedzinach każdy z nas ma zapisane w kodzie DNA. To z niego możemy wyczytać jakie mamy zdolności fizyczne i artystyczne oraz jakich chorób kardiologicznych powinniśmy się wystrzegać. Współpraca biotechnologów, genetyków oraz dietetyków zaowocowała rewolucyjnym spojrzeniem na kwestię wykorzystania zawartych w ludzkim genomie informacji do poprawy naszego życia.
Jeśli cierpisz na chorobę zwyrodnieniową stawów, możesz poprawić jakość swojego życia dzięki określonym zmianom w stylu życia. Dobra dieta, zmniejszenie wagi i regularna aktywność fizyczna sprawi, że zwiększysz swoją mobilność oraz poprawisz zdrowie.
Zbyt wysoka masa ciała może osłabić zdolności poznawcze, w tym pamięć.