Liczba wyników: 552
Zima nie jest ulubiona porą naszej skóry. Mróz, silny wiatr i ciągłe zmiany temperatury mogą spowodować wysuszenie, pękanie, uczucie ściągnięcia, zaczerwienienia, podrażnienia. Aura nie jest jednak wszechwładna, możemy obronić się przed wspomnianymi dolegliwościami dzięki odpowiedniej pielęgnacji.
Proces starzenia się jest nieunikniony, ale to nie oznacza, że nic nie możemy zrobić. Mamy „moc" powstrzymywania spustoszenia, jakie może uczynić czas w naszym umyśle. Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie mentalnych możliwości na zadowalającym stopniu jest ćwiczenie swojego umysłu, radzą eksperci z AARP (American Association of Retired Persons, Amerykańskie Stowarzyszenie Emerytów). Oto kolejne wskazówki ekspertów:
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle ważnym elementem codziennej diety: wzmacniają odporność organizmu, poprawiają pracę mózgu, wpływają korzystnie na układ krwionośny oraz zapewniają zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
Nasz klimat nie należy do najbardziej przyjaznych skórze. Zmiany pogody, wahania temperatury sprawiają, że nasza skóra staje się jeszcze delikatniejsza i potrzebuje wsparcia. Taką pomoc zapewnia optymalnie dobrana dieta, także ta dla skóry. Pomocne tu będą preparaty na bazie koncentratów z liści oliwnych.
Od 19 do 27 września w ramach kampanii edukacyjnej mieszkańcy ośmiu polskich miast mogą bezpłatnie wykonać badanie dna oka, test Amslera, a także poradzić się okulisty i dietetyka. Przedsięwzięcie ma na celu popularyzowanie badań profilaktycznych i rozpowszechnianie informacji o AMD.
Pod koniec ubiegłego roku opublikowano raport Narodowego Instytutu Zdrowia pt. "Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski". Dane okazały się alarmujące. Poprawa zdrowia Polaków odnotowana na przestrzeni lat 90. XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Już w momencie osiągnięcia wieku średniego, około 50% z nas doświadcza kłopotów z pamięcią, uważają eksperci. Wraz z upływem lat zdolność przypominania sobie zaczyna się osłabiać.
Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.