Liczba wyników: 4283
W niespokojnym okresie wojny i pandemii, World Happiness Report 2022 ukazuje jasne światło ciemnego czasu. Według międzynarodowego zespołu pandemia przyniosła nie tylko ból i cierpienie, ale także zwiększenie wsparcia społecznego i życzliwości.
Objawy długotrwałej bezsenności i późniejsze osłabienie funkcji poznawczych są ze sobą wyraźnie powiązane.
Jedzenie stymuluje endogenny układ opioidowy mózgu, który odpowiada za sygnały przyjemności i sytości.
Stres traumatyczny może wywoływać agresję, ponieważ wzmacnia określone ścieżki mózgowe związane z emocjami. Głęboka stymulacja mózgu wpływająca na te ścieżki może zatem hamować agresję, która ma związek z zespołem stresu pourazowego.
Izolacja społeczna ma bezpośrednie przełożenie na zmiany w strukturach mózgu związanych z pamięcią, co sprawia, że jest czynnikiem rozwoju demencji.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Funkcje poznawcze w średnim wieku są silnym wskaźnikiem tego, czy u danej osoby może rozwinąć się w późniejszym życiu demencja. Teraz ustalono, że zwiększanie terenów zielonych na obszarach miejskich może pomóc poprawić funkcje poznawcze u kobiet w średnim wieku. Przekłada się to osłabienie objawów depresji, która z kolei jest czynnikiem ryzyka demencji.
Zmiany w stylu życia mogą pomóc poprawić zdolności kognitywne starszych osób doświadczających osłabienia funkcji poznawczych, które jest charakterystyczne dla etapu przed rozwojem demencji.
Osoby, które są otyłe od wczesnego okresu życia, mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko trudności w wykonywaniu codziennych zadań niż ci, którzy nigdy nie zmagali się z otyłością