Liczba wyników: 281
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Leki nasenne mogą zwiększać ryzyko demencji u osób rasy białej. Rodzaj i ilość medykamentów mogą być tu znaczącymi czynnikami.
Osoby z padaczką nie powinny stosować Ginkgo biloba (miłorzębu japońskiego) - jednego z najpopularniejszych preparatów ziołowych - coraz więcej badań bowiem pokazuje, że może on zwiększać ryzyko napadów padaczkowych u osób z padaczką i zmniejszać skuteczność leków przeciwdrgawkowych.
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
Jelito cienkie to miejsce aktywności drobnoustrojów i cel leczenia probiotykami między innymi z biegunki, nieswoistego zapalenia jelit i zespołu jelita drażliwego. Aby jednak trafić jelita, probiotyki muszą najpierw przejść przez żołądek, wrogie kwaśne środowisko, które może zniszczyć te pożyteczne bakterie. Teraz opracowano ochronny żel, który zapewnia probiotykom bezpieczniejszą drogę.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Powszechną, tanią i łatwą metodą podawania leków jest połknięcie ich w kapsułkach czy tabletkach. Jednak doustne przyjmowanie medykamentów stanowi najbardziej złożony sposób wchłaniania aktywnego składnika leczniczego przez organizm ludzki, ponieważ biodostępność substancji w przewodzie pokarmowym zależy od składników leku i zmiennego środowiska fizjologicznego żołądka.
Jednym z powodów, dla których trudno jest podać doustnie duże leki białkowe, jest ten, że nie mogą one przejść przez barierę śluzową wyściełającą przewód pokarmowy. Z tego powodu insulina i większość innych „leków biologicznych" - składających się z białek lub kwasów nukleinowych - musi być wstrzykiwana lub podawane w szpitalu.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję