Liczba wyników: 1504
Aronia jest jednym z najbogatszych źródeł, cennych dla zdrowia antocyjanów, witamin, mikroelementów i błonnika, a jej zawarte w jej owocach przeciwutleniacze są najsilniejszym, naturalnym antyoksydantem ze wszystkich znanych owoców.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy palą papierosy, mają nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu, żyją przeciętnie dziesięć lat krócej niż ci, których te czynniki ryzyka nie dotyczą, informuje "British Medical Journal".
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
Stan posiadania nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Ludzie biedni żyją krócej.
Robiąc zakupy w drogerii chętnie sięgamy po kosmetyki z wyciągami roślinnymi. Jakich składników warto poszukać w kosmetykach typu anty – aging?
Jeśli sypiasz krócej niż 6 godzin na dobę, masz wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Im krócej dojrzali i starsi ludzie sypiają, tym szybciej starzeje się ich mózg.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Po przejściu na emeryturę ludzie stają się bardziej aktywni, lepiej śpią i krócej pozostają w pozycji siedzącej.