Liczba wyników: 14207
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Śmiech odgrywa ważną rolę w romantycznych relacjach - bez względu na to, czy jest wspólny, czy też skierowany wobec drugiej osoby. Jeśli partnerzy w podobny sposób radzą sobie ze śmiechem lub byciem obiektem żartów, zazwyczaj są zadowoleni ze swojego związku. Z drugiej strony ludzie, którzy obawiają się żartów na swój temat, często są mniej szczęśliwi w swoim związku.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Osoby z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym (obsessive-compulsive disorder, OCD) są ponad trzy razy bardziej narażone na udar niedokrwienny w późniejszym życiu w porównaniu ludźmi wolnymi od tej dolegliwości.
Cukier nie poprawia nastroju, a może sprawić, że ludzie będą mniej czujni i bardziej zmęczeni po jego zjedzeniu.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Poczucie celu w życiu - niezależnie od tego, czy jest to szlachetne dążenie dobra innych, czy zwykłe hobby o osobistym znaczeniu - może być silną ochronę przed samotnością.
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.