Liczba wyników: 7977
Dla wielu ludzi, a szczegolnie dla kobiet, włosy stanowią ważny element całości ich wizerunku. Tymczasem nasza czupryna jest stale narażona na znaczne uszkodzenia spowodowane wieloma czynnikami, w tym: produktami do stylizacji, farbami do włosów, zabiegami prostowania lub kręcenia, czy ekspozycją na światło słoneczne. Z biegiem czasu włosy mogą stać się kruche i pozbawione blasku.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Wykorzystując model tkanki dróg oddechowych wytworzony z ludzkich komórek macierzystych, naukowcy odtworzyli to, co dzieje się, gdy drogi oddechowe palacza są zakażone SARS-CoV-2.
Nie jest tajemnicą, że samotność i izolacja społeczna destrukcyjnie wpływają na zdrowie psychiczne i fizyczne osób starszych. Teraz naukowcy z University of British Columbia ustalili, że izolacja społeczna wpływa na zdrowie mężczyzn i kobiet na różne sposoby, w przypadku pań w związku z osamotnieniem odnotowano wyższe ryzyko nadciśnienia.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Kolejne badania wiążą stres z nowotworami. Okazuje się, że stresująca praca może sprzyjać rozwojowi raka.
Zastrzyki z botuliny w mięśnie twarzy osłabiają widoczność zmarszczek mimicznych i odmładzają wygląd skóry w wyniku lekkiego paraliżu. Taki efekt uzyskiwany jest jednak pewnym kosztem osłabienia zdolności odczytywania mimiki innych osób. Wynika to z czasowego blokowania proprioceptywnego sprzężenia zwrotnego, czyli procesu, który pomaga nam zrozumieć emocje innych ludzi poprzez odtwarzanie ich na własnym ciele.
Naukowcy z University of Colorado znaleźli odpowiedź na pytanie, dlaczego maksymalne tętno (największa liczba uderzeń na minutę, z jaką serce może tłoczyć krew przy maksymalnym obciążeniu) zmniejsza się wraz z wiekiem.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Stres osłabia funkcje poznawcze, pomimo innych czynników ochronnych