Liczba wyników: 1394
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Kobiety, które doświadczają przedwczesnej menopauzy, są znacznie bardziej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych, wynika z australijskich badań.
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Twój rytm dobowy nie tylko reguluje harmonogram snu, może też wpływać na rozwój, diagnozę i leczenie raka. Według ekspertów można zmodyfikować pory, kiedy pacjenci są badani na raka i kiedy poddają się terapiom, aby poprawić dokładność diagnostyczną i skuteczność leczenia.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.