Liczba wyników: 9175
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "Eating and Weight Disorders", osoby z zaburzeniami odżywiania 12 razy częściej koncentrują się na dostrzegalnych wadach ich wyglądu fizycznego niż osoby bez zaburzeń związanych z jedzeniem.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.
Od jakiegoś czasu sprawdzany jest pogląd, że wczesne chodzenie spać i wczesne wstawanie pomaga zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Teraz ustalono, że że taki sposób funkcjonowania może pomóc diabetykom.
Trudna menopauza może oznaczać problemy z sercem w poźniejszych latach.
Starsi zdrowi ludzie mogą sypiać krócej i jest to naturalne, mówią eksperci. Kiedy przeprowadzono eksperyment polegający na tym, że uczestnicy przez kilka dni pozostawali w łóżku, w ciemności przez 16 godzin na dobę - młodsi ludzie spali średnio 9 godzin, starsi zaś 7,5.
Test wysiłkowy serca pokazuje ryzyko śmierci u ludzi z chorobą wieńcową