Liczba wyników: 7565
Nawet nieznacznie obniżony poziom sodu we krwi oznacza w przypadku seniorów wyższe ryzyko upadków i złamań.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jednym z jej powikłań jest tak zwana stopa cukrzycowa. Objawem tego schorzenia jest dysfunkcja w odczuwaniu bólu czy temperatury. Może to być przyczyną pojawiania się otarć i ran, które u cukrzyków goją się znacznie trudniej. Dodatkowo, zaburzenia krążenia mogą wywołać niewystarczające ukrwienie stopy, co w konsekwencji często doprowadza do martwicy, a nawet amputacji. Z tego powodu niezwykle ważna jest odpowiednia pielęgnacja stóp osób chorych na cukrzycę.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Diabetycy wiedzą, że podwyższony poziom cukru we krwi może prowadzić do uszkodzenia nerek. Okazuje się jednak, że ma to miejsce znacznie szybciej niż się powszechnie sądzi.
Poziom ciśnienia krwi ma wpływ na nasze możliwości poznawcze, od jakiegoś czasu wiadomo, że nadciśnienie może sprzjać rozwojowi otępienia. Teraz ustalono, że skaczące ciśnienie także jest groźne.
Muzyka nie tylko łagodzi obyczaje, może też sporzyjać poprawie zdrowia. Przy czym nie chodzi o jakiekolwiek utwory, ale o muzykę klasyczną - pomaga się uspokoić i obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi