Liczba wyników: 8948
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Częste zaburzenie hormonalne u osób starszych, podkliniczna nadczynność tarczycy, wiąże się ze znacznie wyższym ryzykiem śmierci, wynika z nowych badań.
Naukowcy trenują psy, aby wyczuwały COVID-19. Ma to pomóc w szybkim rozpoznawaniu zakażonych ludzi.
Samo w sobie starzenie się nie jest przyczyną łagodnych zaników pamięci, mówią pracownicy Centrum Badań nad Alzheimerem Rush.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Badania sugerują, że ludzie różnych pokoleń są podobnie samotni, ale z różnych powodów.
Stereotyp zrzędliwego starszego człowieka nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nowe badanie przeprowadzone przez psychologów z Duke i Vanderbilt University pokazało, że seniorzy są zwykle bardziej stabilni emocjonalnie i łatwiej opierają się pokusom w codziennym życiu.
Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Wiadomo, że naturalne obszary wspomagają zdrowienie fizyczne, psychiczne i duchowe. Ludzie mogą zyskać różne korzyści zdrowotne, spędzając czas na zewnątrz. Teraz badania przeprowadzone przez na University of Minnesota pokazują, że zielone i „niebieskie" przestrzenie (z bieżącą lub stojącą wodą) są szczególnie korzystne dla zdrowego starzenia się.
Nowe technologie: "gadżety" noszone przy ciele pomagają zbierać informacje zdrowotne bez przerwy