Liczba wyników: 492
Trudno o obiektywizm w sferze intymnej, bo ludzie cechują się różnymi temperamentami i stylem życia, niemniej jednak na podstawie odpowiedzi tysięcy uczestników badań można wnioskować, że najszczęśliwsze są pary, które oddają się miłosnym uniesieniom raz w tygodniu.
Jesień to idealny moment, aby zrobić zapas miodu na cały rok. Po czym poznać dobry miód i jaki jego rodzaj będzie dla nas najbardziej odpowiedni?
Nie ma wątpliwości - alkohol sprzyja rozwojowi nowotworów. Nowozelandzcy uczeni podają, że może odpowiadać za co najmniej siedem nowotworów.
Wystarczy powalczyć z nadwagą, by móc liczyć na niższe ryzyko rozwoju raka, mówią badacze z Fred Hutchinson Cancer Research Centre w Seattle.
Statyny mogą istotnie obniżyć ryzyko zgonu z powodu czterech najpowszechniejszych nowotworów.
Aż u ośmiu procent chorych na nowotwory rozwinie się niezależnie jakiś drugi rodzaj raka.
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
86 proc. przedwczesnych zgonów w Europie jest spowodowanych przez choroby środowiskowe, do których należą m.in. choroby płuc. To właśnie z powodu czterech ciężkich schorzeń tego organu: raka płuca, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP), astmy i samoistnego włóknienia płuc (IPF), co roku umiera około 37 tysięcy Polaków. Najgorsze rokowania mają pacjenci chorujący na samoistne włóknienie płuc. Tylko połowa osób z tą mało znaną chorobą przeżywa więcej niż 3 lata od momentu postawienia diagnozy.
Polskie społeczeństwo, podobnie jak społeczeństwa w całej Europie, starzeje się. Spada liczba dzieci, wydłuża się długość życia, wzrasta odsetek seniorów. Jakie wyzwania stoją przed medycyną w odniesieniu do nich? Na ten temat rozmawiamy z dr n. med. Elżbietą Kozak-Szkopek, konsultantem wojewódzkim w dziedzinie geriatrii z Kliniki Geriatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi