Liczba wyników: 2760
Jakkolwiek powolny przyrost masy jest typowy dla osób, które się odchudzały, niektórzy są w stanie zachować nową wagę na długi okres, mogą być „lżejsi" o10% od wyjściowej masy ciała przez okres 10 lat, wynika z danych amerykańskiego National Weight Control Registry, które przedstawiono na corocznym spotkaniu Obesity Society na Florydzie.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
Dzięki rozpowszechnieniu testów CRP możliwe jest znaczne zmniejszenie liczby przepisywanych antybiotyków.
Podnoszenie świadomości społecznej w zakresie profilaktyki zdrowotnej może pozwolić na zmniejszenie zachorowalności na wiele poważnych chorób.
Aktywność fizyczna przynosi wiele korzyści, jedną z nich jest zmniejszenie ryzyka pojawienia się demencji lub zachorowania na depresję.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Kiedy kobieta wchodzi w okres klimakterium, w jej organizmie obniża się poziom hormonów płciowych, co powoduje zmniejszenie aktywności seksualnej.
Zawarte w zielonej herbacie katechiny w połączeniu z aktywnością fizyczną mogą wspomóc utratę masy ciała.
Odpowiednio skomponowana dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami. Jedzenie kilka razy dziennie warzyw i owoców to jeden ze sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.