Liczba wyników: 7929
Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, którego pomiar jednak mieści się w zakresie uważanym za normę, są narażone na przyspieszone starzenie się mózgu, ostrzegają uczeni z Australian National University (ANU).
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Istnieje związek pomiędzy poziomem ciśnienia krwi w średnim i dojrzałym wieku oraz ryzykiem rozwoju demencji na starość.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
W ramach obchodów 60-lecia Krakowskiego Ośrodka Hematologicznego, w dniu 22 maja (sobota) 2010 r. od godz. 10.00 do 16.00 na Małym Rynku w Krakowie, zorganizowany zostanie „Dzień Krwi”, podczas którego mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję dowiedzieć się o roli krwi w organizmie człowieka, wskazaniach do leczenia preparatami krwiopochodnymi oraz znaczeniu transplantacji szpiku w leczeniu chorób nowotworowych krwi.
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Jest niezędny przy pieczeniu ciast czy przygotowaniu konfitur. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodania choćby jego jednej kostki, ale cukier może mieć także niekulinarne zastosowania. Bywa bardzo przydatny, przejrzyj listę niestandardowych jego zastosowań.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji