Liczba wyników: 4731
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Funkcjonowanie umysłowe człowieka ma niepodważalny wpływ na jakość naszego życia. Z wiekiem tempo przetwarzania informacji w układzie nerwowym maleje, pamięć zawodzi, pojawiają się problemy z koncentracją i szybkością reakcji. Jak zachować sprawność intelektualną w podeszłym wieku opowiada lek. med. Ewa Jakubowicz - Kierownik Oddziału Dziennego dla Seniorów Scanmed Multimedis.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
Jak wynika z badań, funkcje chromosomu Y wykraczają poza określenie płci i przydanie męskich atrybutów, w istocie ta część materiału genetycznego może być uznana za kluczową, jeśli chodzi o długowieczność mężczyzn - może chronić przed rakiem.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
W naszym kraju każdego roku odnotowuje się około 60-70 tysięcy przypadków udaru mózgu i około 30 tysięcy spowodowanych nim zgonów. 30 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu – to świetna okazja do zwrócenia uwagi na tę chorobę i jej konsekwencje. Stowarzyszenie „Udarowcy – liczy się wsparcie” przypomniało, że w dla osób chorych ogromne znaczenie ma czas - w ciągu 4,5 godziny od wystąpienia pierwszych objawów możliwe jest skuteczne leczenie.
Łuszczyca to przewlekła, niezakaźna choroba autoimmunologiczna, będąca wynikiem nadaktywnego układu odpornościowego, która przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Objawia się w formie zgrubiałych, łuszczących się wykwitów na skórze. Szacuje się, że choroba ta dotyka 125 milionów ludzi na świecie. Choć łuszczyca może ujawnić się w każdym wieku, zwykle zapadają na nią osoby między 15 a 30 rokiem życia. Dotyka ona niemal w takim samym stopniu kobiety jak i mężczyzn.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie