Liczba wyników: 532
Co łączy szachy, puszkę sardynek i książki Jane Austen? Wszystkie te rzeczy mobilizują nasze szare komórki do wytężonej pracy. Jesień życia to urlop także dla naszego umysłu, który nastawia się na wolniejsze obroty.
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli diety bogatej w ryby, owoce, warzywa i oliwę z oliwek, może pomóc w zapobieganiu zapobieganiu i chorobom serca, i depresji.
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Niedożywienie nie jest tylko problemem krajów Trzeciego Świata, niewystępującym w państwach wysoko rozwiniętych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. Na niedożywienie w szczególności narażeni są seniorzy. Dlaczego? W podeszłym wieku bowiem ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, a starzeniu się często towarzyszą apatia, depresja czy demencja starcza. A te są sprzymierzeńcami zaniedbywania posiłków lub braku dbałości o właściwe odżywianie.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi