Liczba wyników: 3967
Już dziesięć minut medytacji dziennie pomaga zmniejszyć lęk i stres oraz lepiej skoncentrować się na tym, co się robi.
Stres w miejscu pracy może być tak ryzykowny dla zdrowia jak bierne palenie, wynika z przeglądu badań naukowców z Harvard Business School i Stanford University.
Jakkolwiek w warunkach miejskich jest o to trudniej, warto znaleźć zieloną przestrzeń, bo w niej o wiele łatwiej zwalczyć stres. Wystarczy poobserwować naturę, by osłabić napięcie emocjonalne - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Illinois w Champaign.
Stres i depresja zwiększają ryzyko kłopotów z układem sercowo-naczyniowym – twierdzą naukowcy. Ustalenia te mogą pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia choroby niedokrwiennej serca.
Każdy wie, że stresujące wydarzenia negatywnie wpływają na sen. Naukowcy z Japonii odkryli teraz, że aktywny składnik z trzciny cukrowej i inne naturalne produkty mogą łagodzić stres i pomagać zdrowo sypiać.
Kobiety, które przytulały się do swojego partnera przed przeżyciem stresującego doświadczenia, cechowały się słabszą reakcję na stres biologiczny - na co wskazuje poziom hormonu stresu, tj. kortyzolu w ślinie - w porównaniu z pozostałymi paniami biorącymi udział w podobnym eksperymencie.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tyle stresory powodują problemy zdrowotne: reakcje ludzi na nie są decydujące, jeśli chodzi o konsekwencje zdrowotne, mówią uczeni z Penn State.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność