Liczba wyników: 2174
Cukrzyca jest przewlekłą choroba metaboliczną spowodowaną niewłaściwym działaniem insuliny lub całkowitym brakiem tego hormonu. Wytwarzana w trzustce insulina uczestniczy w regulowaniu procesów przemiany materii, jej nieodpowiednia ilość związana z chorobą prowadzi do hiperglikemii (zwiększonego poziomu glukozy we krwi), co prowadzi do uszkodzenia nerek, nerwów, naczyń krwionośnych gałki ocznej i wielu innych powikłań.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF) to choroba serca, która powoduje nieregularne i często nienormalnie szybkie tętno - jest najczęstszym zaburzeniem rytmu serca, dotykającym miliony ludzi na całym świecie. Styl życia i różne czynniki fizyczne, psychiczne i społeczno-ekonomiczne mają istotny wpływ na tę dolegliwość.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.
Wśród osób w wieku powyżej 65 lat, które oceniano za pomocą testu sprawności fizycznej, niższe wyniki były powiązane z wyższym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.