Liczba wyników: 394
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
W naszym organizmie pełni wiele funkcji. Bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych. Dlatego właśnie ma ważny wpływ na działanie układu immunologicznego oraz nerwowo-mięśniowego, a nasz organizm potrzebuje go również w przemianach energetycznych, wspomaga spalanie węglowodanów i tłuszczów… To tylko niektóre z funkcji najcenniejszego z biopierwiastków – magnezu.
Aby dobrze dbać o skórę twarzy, warto ją myć dwa razy dziennie, nie stosować mleczka oczyszczającego, i z umiarem wygrzewać się na słońcu zawsze stosując ochronę przed promieniowaniem UV.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Masz problem z osłabionymi, cienkimi i wypadającymi włosami, które co rano widzisz na poduszce? Pamiętaj, że człowiek przeciętnie traci codziennie około 100 włosów. Jest to naturalny proces, którym nie trzeba się niepokoić. Jeśli jednak wypadanie włosów staje się widoczne i uciążliwe, może prowadzić do kompleksów, izolowania się od otoczenia, poważnego zachwiania samooceny, a niekiedy nawet do depresji. Warto temu odpowiednio wcześnie zapobiec.
Każdego dnia wypada nam około 100 włosów. To zupełnie naturalne. Jeśli jednak tracimy ich więcej, warto zwłaszcza jesienią i zimą zadbać o swoją czuprynę, a gdyby pomimo domowych zabiegów ich kondycja się nie poprawiła – wybrać się do dermatologa.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi