Liczba wyników: 907
Oto, co przyczynia się do satysfakcjonującego życia seksualnego w długotrwałych związkach: gra wstępna, dbanie o odpowiedni nastroju, brak rutyny i wyrażanie miłości. Takie czynniki sprawiają, że namiętność trwa, pomimo upływającego czasu, mówią psychologowie z Chapman University.
W badaniach na myszach dowiedziono, że podawane do nosa dwie substancje, ryfampicyna i resweratrol, skutecznie zapobiegają demencji.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Bez względu na pokonywany dystans, biegi wiążą się ze znacznie niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Irlandczycy odkryli, że jedna na jedenaście osób, które doświadczyły udaru, zmagała się ze złością lub zdenerwowaniem w ciągu godziny poprzedzającej to udar. Jeden na dwudziestu pacjentów zaś wykonywał w takim okresie znaczący wysiłek fizyczny.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
W przeciwieństwie do innych zaburzeń lękowych, zespół lęku społecznego (social anxiety disorder) może mieć bezpośredni wpływ na alkoholizm.
Społeczna akceptacja przemocy domowej wobec kobiet jest powszechna w krajach rozwijających się. Aż 36 proc. ludzi uważa, że w pewnych sytuacjach jest ona usprawiedliwiona.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność