Liczba wyników: 810
Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?
Od kilku lat obserwowany jest stały i dynamiczny wzrost zachorowań na czerniaka. W Polsce, co 10 lat podwaja się liczba chorych. Tak jak w przypadku innych nowotworów najważniejsza jest profilaktyka - 90% wcześnie wykrytych zmian można całkowicie wyleczyć. Odpowiednie samobadanie pozawala na uniknięcie zachorowania lub wczesne wykrycie nowotworu.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Okulary przeciwsłoneczne są bardzo ważnym dodatkiem i dopełnieniem letnich stylizacji. Czy wiemy, czemu tak naprawdę mają służyć? Czy traktujemy je tylko jako element modnej stylizacji? Czy są nam naprawdę potrzebne?
Chcesz dobrze wypaść przed potencjalnym pracodawcą, znajomym, dziewczyną? Uważaj na język ciała. Dzięki niemu, bez względu na wypowiedziane słowa, możesz wiele zyskać, lub wszystko stracić.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Jeszcze tylko nieco ponad miesiąc dzieli nas od upragnionego sezonu urlopowego – lato, słońce, morska bryza i wylegiwanie na słońcu. Czy powinnyśmy się bać opalania, gdy w koło słyszy się o szybszym starzeniu i nowotworach? Jak zabezpieczyć skórę przed słońcem, by jej nie uszkodzić, a czerpać przyjemność i „nałapać” witaminy D? Obalamy najpopularniejsze mity.
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
„Bio”, „Eko”, „Organic” – etykiet „zdrowej” żywności jest wiele. Wzrasta także liczba jej zwolenników. Już niemal 70% Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi