Liczba wyników: 1183
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Temperatura ma wpływ na to, jak reagujemy na leki - podczas upałów trzeba być szczególnie ostrożnym w przyjmowaniu medykamentów.
Nasze samopoczucie w dużym stopniu zależy od poziomu serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Serotonina wpływa na wiele funkcji organizmu – nie tylko na zadowolenie, ale także np. na mniejszy apetyt. Produkcja serotoniny w układzie nerwowym odbywa się za sprawą tryptofanu – aminokwasu, którego organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie.
Jeśli często się martwisz i rzadko opuszczają cię negatywne myśli, twoje zdrowie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne słabnie.
31 maja obchodzony jest Światowy Dzień Bez Tytoniu, poświęcony negatywnemu wpływowi tego czynnika na zdrowie. Statystyki nie kłamią – pali 8 mln Polaków. Według najnowszego raportu International Tobacco Control Policy Evaluation Project, wciąż wiele osób nie wie, że nałóg ten powoduje raka płuca.
Zmysł wzroku to najbardziej efektywny ze wszystkich pięciu naszych zmysłów. Za jego pośrednictwem odbieramy niemal 80% informacji z otoczenia. Oko jest niezwykle zapracowanym narządem, ale też najczęściej przez nas zapominanym. Jak poprawić zdrowie i kondycję najważniejszego zmysłu?
Intensywne tempo, narażenie na nadmierny stres i przemęczenie to codzienność wielu kobiet. Zbyt szybka prędkość życia skutkuje tym, że nie zwracamy uwagi na to czy przebywamy w zanieczyszczonym środowisku i narażamy skórę i organizm na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Nieświadomie nasza skóra toczy nieustanną walkę z wolnymi rodnikami. Jak możemy jej pomóc?
Już niewielkie ilości rtęci mogą skutkować zaburzeniami funkcji naczyń krwionośnych, mówią badacze z Universidad Autónoma w Madrycie.
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?