Liczba wyników: 707
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Chcesz przedłużyć młodość, musisz ćwiczyć. Trzeba poświęcić na sport co najmniej kilkadziesiąt minut tygodniowo, by móc liczyć na dobre zdrowie i urodę w dalszych latach.
Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 70% wszystkich zgonów na całym świecie stanowią choroby niezakaźne, do których zaliczyć można przede wszystkim najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, choroby serca, nowotwory czy cukrzycę typu 2. Za główny czynnik ryzyka tych chorób uważa się nieprawidłowy styl życia - nieodpowiednią dietę oraz brak aktywności fizycznej i stosowanie używek. To elementy niewątpliwie zależne od nas samych, dlatego warto wiedzieć jak zadbać o właściwą dietę, tak, aby wpływała korzystnie na nasz stan zdrowia.
Niechęć do osób otyłych jest dość powszechna i silna - wręcz odczłowieczająca tych, którzy mają problem z wagą, wynika z nowego brytyjskiego raportu.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Warto ćwiczyć jogę. Może pomóc w zmniejszaniu reakcji stresowej organizmu poprzez aktywację układu przywspółczulnego.
Łatwiej jest się starzeć, gdy ma się u boku czworonoga, wynika z przeprowadzonych w USA ankiet.
Wielu ludzi jest bardzo zapracowanych w ciągu tygodnia i więcej czasu na odpoczynek przeznaczają jedynie w weekendy. Nie można jednak bez konsekwencji dla zdrowia skracać sen od poniedziału do piątku, a potem wylegiwać się do południa w soboty i niedziele.
Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność