Liczba wyników: 5199
Nowe japońskie badanie sugeruje, że kawa z kofeiną może sprawić, iż małe naczynia krwionośne lepiej pracują, co może złagodzić obciążenie serca.
Nowe badanie wykazało, że 70 procent kobiet powyżej 50 lat stara się schudnąć, a 62 procent twierdzi, że ich waga lub figura ma negatywny wpływ na życie.
Nowe badanie potwierdza, że styl życia ma znaczenie również dla ludzi, u których odnotowano genetycznie podwyższone ryzyko choroby serca.
Z najnowszego badania przeprowadzonego przez GfK Polonia na zlecenie "Rzeczpospolitej" wynika, że większość Polaków popiera zakaz palenia w pubach, restauracjach, samochodach oraz uczęszczanych przez ludzi miejscach na otwartym powietrzu. Badanie pokazuje, że zdecydowana większość - aż 78 procent ankietowanych opowiada się przeciwko paleniu w restauracjach i pubach.
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
Osoby chore na cukrzycę typu 2, które przeszły operację bariatryczną, uzyskały znacznie lepszą długoterminową kontrolę poziomu glukozy we krwi w porównaniu z ludźmi, którzy otrzymali leczenie farmakologiczne lub zmienili styl życia.
Pacjenci, którzy zmagają chorobami serca, a którzy pratykują nie tylko aerobik, ale i jogę, mogą liczyć na dwukrotne obniżenie ciśnienia krwi, wskaźnika masy ciała i poziomu cholesterolu w porównaniu z innymi chorymi.
Istnieje niezawodny sposób na ocenę poziomu zainteresowania tym, co mówimy - okazuje się, że gdy źrenice tego, kto mówi i tego, kto słucha, zsynchronizują się, można być pewnym uwagi słuchacza.
Jeżeli jesz zbyt mało, np. starasz się unikać niektórych posiłków, wywołujesz wahania poziomu insuliny w swoim organizmie, co stanowi zagrożenie dla serca i sprawia, że brzuch rośnie, a nie staje się płaski...
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność