Liczba wyników: 5518
Niski poziom czerwonych krwinek może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych.
Ministerstwo Zdrowia poninformowało iż pojawiły się podejrzenia, że poziom bezpieczeństwa stosowanych przy cukrzycy typu 2 leków zawierających rozyglitazon nie jest zadowalający. Działania w sprawie wyjaśnienia, czy leki zawierające tę substancję czynną są bezpieczne dla pacjentów podjęła już Komisja Europejska.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Główną przyczyną osteoporozy będącej szeroko rozpowszechnionym schorzeniem wśród ludności Australii jest zatrważający brak wapnia i witaminy D. Aby zwiększyć poziom świadomości społecznej, rząd tego kraju poczynił odpowiednie kroki pozwalające na lepsze zrozumienie istotności roli minerałów i witamin jako budulca kości.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny w profilaktyce raka, pozwala też prognozować ryzyko nowotworu.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Szwedzcy badacze odkryli, że nasze czworonogi mogą odczuwać podobny poziom stresu do tego, jakiego my doświadczamy.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność