Liczba wyników: 4599
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk Star Fitness.
Wiele osób każdy swój poranek rozpoczyna od wypicia kawy z mlekiem czy zjedzenia owsianki. Niestety mleko, a dokładniej zawarty w nim cukier – laktoza, często jest przyczyną występowania nietolerancji pokarmowej, która powoduje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Czym dokładnie jest nietolerancja laktozy, jakie są jej objawy i czy można ją wyleczyć?
Badania wykazują, że sposób oddychania wpływa na to, jak organizm reguluje ciśnienie krwi.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim odkryto, że u kobiet, które postrzegają siebie jako samotne, aktywne były obszary mózgu związane z apetytem i motywacją do jedzenia, zwłaszcza gdy pokazywano im zdjęcia wysokokalorycznych potraw, takich jak produkty zawierające cukier. Ta sama grupa kobiet cechowała się też niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi i złym stanem zdrowia psychicznego.
Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Kontrola poziomu ciśnienia krwi jest ważniejsze dla kobiet niż dla mężczyzn, wynika z badań.
Osoby starsze, u których poziom witaminy D we krwi jest niższy od rekomendowanego, częściej cierpią na depresję.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi