Liczba wyników: 1606
Jeśli z wiekiem coraz częściej odczuwasz nagłą potrzebę, by udać się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45 - 54 lat są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder, OAB). Co więcej, otyłość i wielokrotne porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu.
Kakao obniża ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność tętnic - jedynie wówczas jednak, gdy ciśnienie jest podwyższone, mówią uczeni z Uniwersytetu Surrey.
Sekret zdrowszej skóry i stawów może tkwić w mikroorganizmach jelit. Dieta bogata w cukier i tłuszcz zaburza równowagę kultury mikrobiologicznej jelit i może przyczyniać się do stanów zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Kurkuma z przyprawy curry ma potencjał w leczeniu i zapobieganiu rakowi prostaty, szczególnie w połączeniu z niektórymi warzywami.
Lek powszechnie stosowany na dnę moczanową, kolchicyna, istotnie poprawił wskaźniki przeżycia pacjentów hospitalizowanych z pogarszającą się niewydolnością serca. Według medyków kolchicyna może również zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u pacjentów z nadmiarem cholesterolu w tętnicach.
Kanadyjscy lekarze trafili dwa lata temu na pierwsze strony gazet, ponieważ „przepisywali" spędzanie czasu na świeżym powietrzu, na łonie natury. Takie zalecenia uzasadniano tym, że jak pokazały badania, ludzie, którzy spędzali co najmniej dwie godziny na łonie natury tygodniowo, poprawili swoje zdrowie i samopoczucie. Teraz na Drexel University zbadano, w jaki sposób poczucie związku ze światem przyrody wpływa na różnorodność diety oraz ilość owoców i warzyw w jadłospisie.
Uważamy, że nadmierne używanie smartfonów może odpowiadać za szereg negatywnych konsekwencji, od bólu szyi po zachowania uzależniające. Teraz postanowiono sprawdzić, czy nasze życie jest rzeczywiście lepsze bez smartfonów, lub raczej: na ile krótsze korzystanie ze smartfonów jest dla nas dobre.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem