Liczba wyników: 5199
Pomimo kultu rachitycznej sylwetki, badanie z udziałem 618 japońskich mężczyzn wykazało, że mężczyźni wolą kobiety, które mają dobry apetyt.
TNS OBOP zbadał społeczną świadomość w zakresie przewlekłej choroby nerek (PChN), dializoterapii i powikłań nefrologicznych w cukrzycy. Badanie dowiodło bardzo niskiej świadomości polskiego społeczeństwa w obszarze profilaktyki i leczenia chorób nerek oraz nefrologicznych powikłań w cukrzycy.
Statyny są powszechnie zalecanym lekiem zapobiegającym zdarzeniom sercowo-naczyniowym poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w układzie krwionośnym. Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji odkryli, że leczenie statynami może też zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu Covid-19.
Kobiety doświadczają wyższego poziomu bólu fizycznego niż mężczyźni. Wszystko dlatego, że komórki mikrogleju obecne w mózgu kobiet są bardziej aktywne w regionach mózgu zaangażowanych w przetwarzanie bólu.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Częstość występowania bezobjawowego zakażenia COVID-19 może być znacznie większa niż się sądzi. Pokazuje to badanie pasażerów z izolowanego statku wycieczkowego.
Nowe badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazało, że powszechnie dostępne leki np. wspomagające sen i chroniące przed alergią mogą zwiększyć ryzyko demencji.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Badanie przeprowadzone przez francuski Narodowy Instytut Badań Demograficznych pokazuje, że istnieją znaczne różnice między satysfakcją życiową dojrzałych mężczyzn i kobiet.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność