Liczba wyników: 1149
Obniżenie ciśnienia krwi poprzez przyjmowanie odpowiednich leków zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i zaburzeń poznawczych o 7 proc.
Częstość występowania bezobjawowego zakażenia COVID-19 może być znacznie większa niż się sądzi. Pokazuje to badanie pasażerów z izolowanego statku wycieczkowego.
Pieniądze mogą uszczęśliwiać ludzi, ale wtedy, gdy poprawiają ich pozycję społeczną.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Wszyscy czekają na cieplejsze dni po sezonie jesienno-zimowym. Zbyt wysoka temperatura nie sprzyja jednak zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
W przypadku podejrzenia infekcji koronawirusem konieczna jest czternastodniowa kwarantanna. Dlaczego taki okres jest najbezpieczniejszy, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa?
Szybkość chodzenia może być wskaźnikiem zagrożenia otępieniem, uważają eksperci.
Limfopenia, czyli niedostateczna ilość komórek układu odpornościowego, skraca życie, wskazują duńscy badacze.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji