Liczba wyników: 1227
Ponad 80 proc. pacjentów z Covid-19 ma niedostateczną ilość witaminy D, wynika z nowego badania opublikowanego w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Sezonowe przeziębienia mogą mieć pozytywny wpływ na walkę z nowym koronawirusem. Okazuje się, że przeziębienia, które się kiedyś przeszło, mogą zapewnić pewną ochronę przed Covid-19. Eksperci od chorób zakaźnych z University of Rochester Medical Center, sądzą też, że odporność na Covid-19 jest zwykle długotrwała: trwa nawet przez całe życie.
Lockdown na początku pandemii Covid-19 miał - jak się okazuje - silny wpływ na czynniki społeczne i zdrowotne, mówią badacze z Queen's University w Belfaście.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
„Jeśli miałeś zawał serca lub udar mózgu, czy też cierpisz na inną chorobę serca, zdecydowanie zaleciłabym dodanie tai chi do rehabilitacji" - mówi dr Ruth Taylor-Piliae z University of Arizona.
Dieta może pomóc niektórym pacjentom z astmą. Eksperci z Uniwersytetu w Bonn mówią, że tak zwana dieta ketogenna skutkuje znacznie zmniejszonym stanem zapalnym dróg oddechowych.
Nie dysponujemy szczepionką i nie mamy sprawdzonych metod leczenia COVID-19, więc nasz układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony, mówi lekarz dr Ahmad Garrett-Price i radzi, jak zadbać o układ immunologiczny.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Limfopenia, czyli niedostateczna ilość komórek układu odpornościowego, skraca życie, wskazują duńscy badacze.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia