Liczba wyników: 1818
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Na Uniwersytecie Tohoku odkryto, że sztywność dziąseł wpływa na właściwości znajdujących się w nich fibroblastów, co z kolei wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Kolejne testy pokazują związek między zaburzeniami snu i osłabieniem funkcji poznawczych. Choć relacja ta jest dość złożona.
W walce z nowotworem czy przewlekłymi infekcjami układ odpornościowy musi być aktywny bardzo długo. Jednak na dłuższą metę mechanizm obrony immunologicznej ulega osłabieniu. Uczeni z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) odkryli w badaniach na myszach, że mięśnie szkieletowe pomagają utrzymać funkcjonowanie układu odpornościowego podczas chorób przewlekłych.
Stosowanie leków na zgagę wiąże się ze osłabieniem choroby dziąseł.
Tabletka stosowana w leczeniu choroby skóry może być obiecującą metodę leczenia problemu z alkoholem.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność