Liczba wyników: 2690
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Letnie upały stwarzają ryzyko odwodnienia, w tym utraty wody przez skórę. Źle nawodniona skóra staje się wiotka, mniej sprężysta i szybciej się starzeje. Dwa litry wody dziennie to minimum przy normalnej pogodzie, w trakcie upałów ilość spożywanej wody powinna wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Recepta na dobre samopoczucie i piękno skóry to także: witamina A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwasy omega-3.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.
Cukrzyca typu 2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia kamieni nerkowych, ale niektóre formy leczenia tej choroby mogą również przynosić korzyści w postaci zmniejszenia ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej.
70 procent wszystkich śmierci jest spowodowanych chorobami niezakaźnymi. Najbardziej śmiercionośne są nowotwory, choroby układu krążenia, przewlekłe choroby układu oddechowego i cukrzyca, wynika z brytyjskiego raportu Światowej Organizacji Zdrowia za lata 2000-2016.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.
Otyłość, czyli główny czynnik ryzyka różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie, stała się powszechna na całym świecie, więc szuka się innowacyjnych rozwiązań, by osłabiać ten problem.
Około jedna na dwadzieścia osób w Szkocji, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, pozbywa się choroby. Okazuje się, że w przypadku niektórych ludzi cukrzyca zanika bez udziału w programie dietetycznym i bez operacji bariatrycznej.
Przyczyny zaparć są różnorodne - od określonych chorób, jak np. cukrzyca, czy choroby tarczycy, po stres i brak aktywności fizycznej. Nierzadko dolegliwość wywołują też określone leki. Zobacz, które farmaceutyki najczęsciej zaburzają pracę jelit.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem