Liczba wyników: 1236
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Jelito cienkie to miejsce aktywności drobnoustrojów i cel leczenia probiotykami między innymi z biegunki, nieswoistego zapalenia jelit i zespołu jelita drażliwego. Aby jednak trafić jelita, probiotyki muszą najpierw przejść przez żołądek, wrogie kwaśne środowisko, które może zniszczyć te pożyteczne bakterie. Teraz opracowano ochronny żel, który zapewnia probiotykom bezpieczniejszą drogę.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Czterodniowy tydzień pracy jest testowany w różnych krajach, a naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii twierdzą, że jeśli chodzi o długi weekend to dobry pomysł - badania pokazują, że dodatkowy czas wolny jest dobry dla naszego zdrowia.
Trzy lata temu międzynarodowe badanie wyłoniło 12 modyfikowalnych czynników zwiększających ryzyko demencji, w tym trzy wcześniej nieuwzględniane: nadmierne spożywanie alkoholu, urazy głowy i zanieczyszczenie powietrza.
Fińscy medycy pokazują, że narażenie na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu w surowicy i otyłość, od dzieciństwa do wieku średniego, wiąże się ze słabymi zdolnościami poznawczymi w wieku średnim.
Filiżanka herbaty z hibiskusa nie tylko rozgrzewa organizm, ale też wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i wspiera odchudzanie. Teraz mamy kolejny powód, aby sięgać po tę herbatę - może zmniejszyć skutki choroby Alzheimera.
Twój rytm dobowy nie tylko reguluje harmonogram snu, może też wpływać na rozwój, diagnozę i leczenie raka. Według ekspertów można zmodyfikować pory, kiedy pacjenci są badani na raka i kiedy poddają się terapiom, aby poprawić dokładność diagnostyczną i skuteczność leczenia.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji