Liczba wyników: 6356
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Osoby starsze z cukrzycą, które nie kontrolują dostatecznie poziomu cukru we krwi, są narażone na zwiększone ryzyko intensywniejszego osłabienia pamięci oraz zdolności myślenia i oceniania.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Pojawienie się zespołu stopy cukrzycowej to m.in. konsekwencja niedostatecznej kontroli nad cukrzycą. Tymczasem jak wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter, 35 procent cierpiących na cukrzycę jest zdania, że w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej wystarczy przyjmować jedynie odpowiednie leki wyrównujące poziom cukru we krwi. Tymczasem prócz stosowania leków, kontroli poziomu cukru, należy wprowadzić leczenie miejscowe chorej stopy, która narażona jest na przewlekłe rany.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Trwa ogólnopolski program edukacyjny „Teva - 360 stopni dla zdrowia”, którego celem jest ułatwienie pacjentom dostępu do badań profilaktycznych. W ramach programu, na przełomie czerwca i lipca mieszkańcy 7 miast Polski będą mogli wykonać bezpłatne badania ciśnienia tętniczego, poziomu cukru i cholesterolu we krwi, oznaczyć BMI (Body Mass Index) oraz wykonać badanie spirometryczne, pozwalające zdiagnozować choroby płuc.
Odbycie krótkiego spaceru po posiłku może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u osób starszych. Dzieje się tak dlatego, że przechadzka pomaga w redukcji ryzykownych skoków poziomu cukru we krwi, które występują po napełnieniu żołądka żywnością.