Liczba wyników: 2582
Orzechy zostały już wielokrotnie docenione jako produkty zapewniające ważne składniki odżywcze, Teraz okazuje się, że są pomocne przy zachowaniu odpowiedniej masy ciała.
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.
Dna moczanowa to bardzo bolesna i uciążliwa choroba. Na szczęście, w wielu przypadkach można jej zapobiec - kluczowa jest odpowiednia dieta. Poniżej lista potraw, których należy unikać.
Potwierdzono wcześniejszą hipotezę - mężczyźni dostarczający sobie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 cechują się wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Osoby narażone na działanie dużych stężeń dymu papierosowego w zamkniętych pomieszczeniach, takich jak bary i samochody, doświadczają zaburzeń oddychania i zwężenia dróg oddechowych.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Osoby stosujące zbilansowaną dietę nierzadko rezygnują z umieszczania wielu serów w swoim menu, ale nowe badania sugerują, że produkty te mogą zapobiec cukrzycy.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi