Liczba wyników: 4701
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Nadmiar tłuszczu w krwi, mięśniach i wątrobie może zwiększać ryzyko osteoporozy.
Dzięki rozwojowi nauki i techniki badanie próbki krwi nie jest już jedynym sposobem na zbadanie poziomu pierwiastków w organizmie. Być może w przyszłości równie popularnym stanie się kontrolowanie nadmiaru lub niedoboru pierwiastków na podstawie informacji zawartych we włosach.
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Kontrola stężenia lipidów we krwi może stanowić element profilaktyki raka prostaty.
Naukowcy zidentyfikowali u chorych na Alzheimera różne białka we krwi, które mogą stanowić podstawę wczesnej diagnozy wspomnianej choroby. Rozpoznanie pierwszych symptomów Alzheimera umożliwia podjęcie szybkiego leczenia i jak najdłuższe powstrzymywanie rozwoju choroby.
Osoby w średnim wieku, które śpią pięć lub mniej godzin dziennie, bardziej od innych narażone są na wzrost ciśnienia krwi. –Sen pozwala sercu zwolnić swoją pracę i nadaje rytm na cały dzień – twierdzi James Gangwisch, autor badań.
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję