Liczba wyników: 758
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.
„Kto z kim przystaje, takim się staje", mówi stare przysłowie i z pewnością dotyczy to małżeństw. Zazwyczaj ludzie przejmują nawyki i inne elementy stylu życia współmałżonków, co nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
Od dawna wiadomo, że smażone jedzenie nie przydaje zdrowia, teraz ustalono, że może wręcz skrócić życie - z badań wynika, że zagrożenie dotyczy dojrzałych kobiet
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Wielu z nas doświadczyło bólu głowy – zdecydowana większość Polaków uskarża się na te dolegliwości. Czasem jednak ból jest bardzo silny, nagły i atakuje nawet połowę twarzy, choć może też pojawić się punktowo. To migrena czy rwa twarzowa? Ta druga dolegliwość jest bardzo często mylona z migreną, gdyż neuralgia nerwu trójdzielnego, bo o niej mowa, może powodować pojawienie się bólu w okolicach skroni i oczu.
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Duża konkurencja sprawia, że bary i restauracje obniżają ceny dań, zachącając nas do rezygnacji z samodzielnego gotowania. To jednak prosta droga do nadwagi i otyłości, ostrzega międzynarodowy zespół dietetyków.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia