Liczba wyników: 3478
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Podwyższony poziom witaminy C we krwi może zmniejszyć ryzyko udaru o 42%. Badacze ustalili, że podwyższony poziom witaminy C miał korzystny wpływ na układ krążenia u 20 649 mężczyzn i kobiet w wieku 40-79 lat, uczestniczących w projekcie "Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem" (European Prospective Investigation into Cancer - EPIC).
To, czy starzejesz się zdrowo, zależy od tego, jak dbasz o swoje serce. Niektóre serca starzeją się szybciej od innych. Pamiętaj, że nigdy nie jest za wcześnie ani za późno na przyjęcie zdrowego stylu życia. Badanie wieku serca to narzędzie sporządzone w celu obliczenia, o ile starsze lub młodsze jest serce człowieka w porównaniu z jego właściwym wiekiem.
Ekspozycja na radon jest drugą najczęstszą przyczyną raka płuc. Nowe badanie wykazało, że narażenie na ten niewidzialny, bezwonny gaz jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Nowe badanie podważają wcześniejsze ustalenia - stres i poczucie nieszczęścia nie wpływają na długość życia. Najwyraźniej możemy się gniewać do woli i pielęgnować pesymizm, to i tak nie ma związku z długowiecznością...
Projekt SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe Badanie na Temat Zdrowia, Starzenia się i Emerytur w Europie) ma na celu zebranie danych na temat warunków życia osób po pięćdziesiątym roku życia, ludzie w tym wieku stanowią bowiem ważną grupę europejskich społeczeństw, a jej liczebność rośnie w niespotykanym dotąd tempie.
Zanieczyszczenie powietrza wpływa na zdrowie mózgu. Amerykańskie badanie ujawniło, jak drobny pył oddziałuje na starzenie się mózgu.
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców kierowanych przez profesora z Texas A&M University wykazało, że zakrywanie twarzy maską znacznie zmniejsza ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Duże badanie, obejmujące prawie pół miliona osób starszych, wykazało wyraźną tendencję: wraz ze wzrostem picia kawy zmniejsza się ryzyko wcześniejszej śmierci.