Liczba wyników: 707
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymali Benjamin List z Max-Planck-Institut für Kohlenforschung oraz David W.C. MacMillan z Princeton University. Wyróżniono ich za „asymetryczną katalizę organiczną".
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Wiele osób doświadczyło zaburzeń snu w związku z pandemią COVID‑19. Uczeni z Washington State University pokazali, że stres, lęk i objawy depresji podczas pierwszych kilku tygodni pandemii wiązały się z krótszym snem i jego niższą jakością.
Nowe badania mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom opryszczki, a nawet chorobom oczu wywołanym przez opryszczkę.
Sny mogą „pokazywać" przyszłe wydarzeniac, wykorzystując wspomnienia wielu wcześniejszych realnych doświadczeń.
Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność