Liczba wyników: 3301
Emeryci mogą liczyć na lepszy sen niż ci, którzy pozostają aktywni zawodowo.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Wypijanie trzech-czterech filiżanek kawy dziennie może osłabić ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 25 procent.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
Według statystyk na atopowe zapalenie skóry (AZS) choruje około 20 procent ludzi na całym świecie. Schorzenie charakteryzuje się przewlekłym, nieznośnym świądem, wypryskami oraz zaczerwienioną, przesuszoną skórą. Atopowe zapalenie skóry jest chorobą nieuleczalną, ale można niwelować jej skutki.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Mózg to najważniejszy organ w naszym organizmie, który kieruje wszelkimi procesami, jakie w nim zachodzą. Dlatego niezwykle ważne jest, by otrzymywał odpowiednią dzienną dawkę paliwa dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie