Liczba wyników: 1060
Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Zdrowie neurologiczne zależy zarówno od sygnałów wysyłanych przez duże mięśnie nóg do mózgu, jak i od informacji wysyłanych z mózgu do mięśni. To pomaga wyjaśniać, dlaczego u pacjentów z chorobą neuronu ruchowego, stwardnieniem rozsianym, rdzeniowym zanikiem mięśni i innymi chorobami neurologicznymi często następuje pogorszenie, gdy ich ruch staje się ograniczony.
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Kobiety, które prowadziły zdrowy styl życia, w tym zachowywały prawidłową masę ciała, nie paliły papierosów, regularnie ćwiczyły, odpowiednio długo spały, stosowały dietę o wysokiej jakości i piły umiarkowane ilości alkoholu, miały o połowę mniejsze ryzyko „long COVID" w porównaniu z kobietami niestosującymi zaleceń zdrowego trybu funkcjonowania.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Opracowano nowy typ soczewki kontaktowej, pozwalający zapobiegać zespołowi suchego oka, wywołanemu często właśnie przez noszenie soczewek. Nowy produkt ma łagodzi ten stan, ułatwiając przepływ łez w odpowiedzi na odruch mrugania. Dzięki temu można złagodzić dyskomfort, zaburzenia wzroku i ryzyko stanów zapalnych, które dotyczy milionów użytkowników soczewek kontaktowych.
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
Czy mam już „z górki?" Takie pytanie nierzadko pojawia się wśród pracowników powyżej 50-tego roku życia. Powszechnym uprzedzeniem jest to, że wydajność i tolerancja na stres osób starszych słabnie. Tymczasem osoby z grupy 50+ mogą skutecznie poprawić swoją sprawność umysłową, pewność siebie, odporność psychiczną i samopoczucie.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję