Liczba wyników: 920
Przegląd kilkudziesięciu badań pokazał, że kobiety z cukrzycą typu 2 mają o 27 proc. wyższe ryzyko udaru niż mężczyźni z tą chorobą.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Już dwie godziny przebywania w miejscu, w którym unoszą się spaliny z silników Diesla, powoduje zmniejszenie funkcjonalnej łączności mózgu.
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem