Liczba wyników: 5144
Niezależnie od tego, jaki tryb życia prowadzimy coraz częściej słyszymy o suplementach diety. Dzięki nim możemy poprawić swoje samopoczucie, zadbać o stawy, czy uregulować procesy trawienia. Na rynku dostępne są w różnej postaci: kapsułkach, pastylkach, w proszku czy w formie płynnej. Jak z setek produktów wybrać te, które nam pomogą, a nie zaszkodzą i na co zwracać uwagę przy ich zakupie?
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Posiłki podawane w szpitalach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.
Zioła to naturalne środki na wiele problemów zdrowotnych. Z całej bogatej zielarskiej palety można wybrać coś pomocnego na niemal każdą dolegliwość, zioła poprawią samopoczucie i ochronią przed różnymi kłopotami zdrowotnymi. Jedną z najbezpieczniejszych form ich przyjmowania jest herbata - tych pięć napojów to najpopularniejsze ziołowe środki.
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?
Słynna niebieska tabletka może pomóc nie tylko w przypadku zaburzeń erekcji. Okazuje się, że może być też przydatna w walce z nowotworami.
W Polsce w ostatnich sezonach epidemicznych liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę przekracza kilka milionów. W obecnym sezonie grypowym zachorowało już prawie 4,4 mln osób. Szczególnie groźne dla zdrowia są powikłania pogrypowe, a jednym z najpoważniejszych jest zapalenie mięśnia sercowego. U osób leczących się z powodu chorób układu krążenia oraz osób starszych w sezonie grypowym istnieje znacząco większe ryzyko wystąpienia zawału serca.
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Profilaktyka ocaliła miliony ludzi od zgonów z powodu kilku nowotworów