Liczba wyników: 987
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Kolejne testy pokazują związek między zaburzeniami snu i osłabieniem funkcji poznawczych. Choć relacja ta jest dość złożona.
Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Istnieje związek między neurodegeneracją u osób otyłych a pacjentami z chorobą Alzheimera, wydaje się więc, że pozbycie się nadwagi może spowolnić osłabienie funkcji poznawczych w procesie starzenia i zmniejszyć ryzyko demencji.
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi